Cautare

luni, 6 februarie 2012

Pietrele pretioase

Ce sunt pietrele pretioase?
Pietrele pretioase sunt bucati de minerale, care taiate si lustruite sunt folosite pentru diferite ornamente, dar cel mai adesea pentru ornarea bijuteriilor si a accesoriilor.
Cele mai multe petre pretioase sunt dure, dar exista si minerale moi, folosite adesea pentru luciul sau proprietatile lor cu valoare estetica.
Raritatea este o alta caracteristica ce da valoare unei pietre semipretioase, acestea fiind clasificate in grupe, specii si soiuri.
Clasificarea traditionala intre pietre pretioase si semipretioase a aparut pentru prima oara in Grecia Antica, fiind adoptata apoi si de alte culturi. Astazi, pietre pretioase sunt considerate diamantul, rubinul, safirul si smaraldul, in timp ce celelalte sunt semipretioase, dar aceasta este o distinctie nestiintifica si reflecta in special raritatea nestematelor si duritatea (in functie de pozitia pe Scala Mohs).


Culoarea este un element important de diferentiere a nestematelor, prin intensitatea culorii sau efectele optice. Astfel, alexandritul, de exemplu, are culoarea verde pe timpul zilei si rosu purpuriu noaptea, labdradoritul incanta privirea prin efectul de irizatie (un joc de lumini datorat refractarii luminii), iar turmalina prezinta doua sau trei culori in aceeasi gema, cea mai intalnita combinatie fiind cea de roz cu verde. 
Labradorit
Turmalina

Alexandritul













Pietrele si data nasterii
Credinta in valoarea de simbol a relatiei piatra – zodie sau piatra - luna a nasterii, in general cu influenta fasta asupra destinului uman, a fost cunoscuta incepand din Antichitate si a luat ulterior,
in timpul Evului Mediu o amploare deosebita  reluata in zilele noastre.

Luna Piatra Pretioasa
Ianuarie Granat
Februarie Ametist
Martie Acvamarin
Aprilie Diamant
Mai Agat sau Smarald
Iunie Perla sau Piatra lunii
Iulie Rubin sau Onix
August Cornalia sau Peridot (Olivina)
Septembrie Crisolit sau Safir
Octombrie Beril, Turmalină sau Opal
Noiembrie Topaz
Decembrie Turcoaz sau Zirconiu  

 Simbolistica pietrelor pretioase

Granata Ianuariegranata este piatra pretioasa asociata acestei luni; ea simbolizeaza incredere si stabilitate si se gaseste in diferite culori, cu exceptia albastrului.
Ametist Februarie – bijuteria caracteristica lunii februarie este ametistul; acesta reprezinta sinceritate si fericire si are culoarea violet-albastrui.
Acvamarin Martieacvamarinul este piatra ingemanata cu aceasta luna; se spune ca ea reprezinta speranta si curaj si are culoarea albastru verzui.Caldura sau lumina puternica pot determina schimbarea culorii cristalului.
Diamant Aprilie diamantul este specific lunii aprilie; el simbolizaeaza bucurie si inocenta.enumirea de diamant provine din limba greacă "adamas" αδάμας, ce se traduce prin :"de neînvins", "indestructibil"
Smarald Mai – piatra pretioasa ingemanata cu luna mai este smaraldul; el este asociat cu linistea si pacea si este intotdeauna verde.
Perla Iunieperla este bijuteria lunii iunie; ea simbolizeaza intelepciune si puritate.
Rubin Iulierubinul; este asociat cu pasiunea si nobletea si este colorat intr-o nuanta de rosu foarte frumoasa.
Peridot Augustperidotul (olivina) simbolizeaza rabdarea si are culoarea galben verzui.
Safir Septembriesafirul simbolizeaza onestitate si speranta si se gaseste intr-o mare varietate de nuante de albastru.
Opal Octombrieopalul simbolizeaza incredere si dragoste tandra.Culoarea mineralului este foarte variabilă, de la incolor la cenușiu, roșu, brun, galben, mai rar datorită unor impurități, portocaliu sau roșcat de cupru (numite „opale de foc”)
Topaz Noiembrie – pentru aceasta luna se poate alege intre topaz si quartz; simbolizeaza prietenie si incredere si ambele au culoarea maro cu tente portocalii sau galbene.
Turcoaz Decembrieturcoaz este piatra pretioasa caracteristica acestei luni; simbolizeaza intelegere si succes.In anul  2002 American Gem Trade Association a inclus si tanzanitul ca piatra asociata lunii decembrie.
Bijuteriile din/cu pietre pretioase sau semipretioase, sunt cadouri foarte potrivite pentru fiecare ocazie, si foarte apreciate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu